Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Εγινε σημερα η πρωτη διαλογη και τακτοποιηση ανακυκλωσιμων στο Ασπροχωμα

Ο αντιδημαρχος κ Κουστας και οι εθελοντες  Α.Αθανασιου, Ε.Παπαδοπουλου , Μ.Κατσαΐτης δουλεψαμε απο τις 10-10.30 μεχρι τις 12 το μεσημερι στο Ασπροχωμα .
Συμπερασματα.
Μας πηρε λιγο πανω απο μιαμιση ωρα η διαλογη  του χαρτιου μιας βδομαδας.
Το πλαστικο κυριως μπουκαλια νερου ηταν σχεδον καθαρο. Τα μπουκαλια ομως τα περισσοτερα με το καπακι πανω και αρα δεν συμπιεζονται και πιανουν χωρο.

Το οικιακο  χαρτι εφημεριδες ,περιοδικα , συσκευασιες ηταν 7 μεγαλες σακουλες.Απο αυτες η μια ηταν συσκευασιες τις εχουμε χωρια.
Το υπολοιπο ηταν χαρτοκιβωτια που μαζευτηκαν απο επιχειρησεις μαγαζια αλλα ηρθαν ανακατεμενα με το χαρτι των καδων και επρεπε να τα χωρισουμε.Η διαφορα της τιμης εντυπου υλικου απο χαρτοκιβωτια ειναι ακριβως η διπλη.Αρα το να μαζευουμε μαζι χαρτοκιβωτια απο σουπερ μαρκετ και μαγαζια με το υλικο των μπλε καδων (οικιακα απορριμματα) στα πρασινα σημεια σημαινει καθυστερηση και διαλογη στον χωρο αποθηκευσης αν θελουμε να εχουμε καλυτερη τιμη στην πωληση σαν Δημος.

Δυστυχως στο χαρτι ειχαμε δυο προβληματα.
1. Βγαλαμε μεσα απο τον σωρο πανω απο εικοσι μικρες πλαστιες σακουλες με συμμεικτα απορριμματα και τεσσερες μεγαλες.Καποιες απο αυτες ανοιξαν και το περιεχομενο τους φαγητα και πορτοκαλλια κυριως, λερωσε το χαρτι με ζουμια και μυρωδιες και επρεπε να το πεταξουμε γιατι αλλιως θα μαζευτουν ποντικια στην αποθηκη.Το χειροτερο ηταν μια σακουλα με σταχτη σκιστηκε γεμισε ολο το σωρο και γιναμε σαν καρβουνιαρηδες.

Μεσα στο χαρτι βρηκαμε και εναν υπολογιστη με την οθονη του αυτος παει για ανακυκλωση ηλεκτρικων -ηλεκτρονικων συσκευων.Υπαρχουν στοιχεια που δεν περει να πανε στην χωματερη.
2.Μεγαλο μερος του χαρτιου απο το Δημοτικο Πορτο Χελιου ηταν μουσκεμα  απο νερα βροχης ειναι πολυ σημαντικο τα καπακια των καδων να κλεινουν. Δυστυχως και αυτο το χαρτι πηγε στα σκουπιδια.
Ειδικα για το χαρτι που ειναι ογκωδες και δεν πρεπει να μουσκεψει πρεπει να βρεθει αλλος καδος με θυριδα  που να μην ανοιγει αλλα και να δεχεται και τα χαρτοκιβωτια διπλωμενα.
Πολυς χρονος χαθηκε για να ανοιξουμε τα χαρτοκιβωτια
3.Ακομα καποιοι συμπολιτες πετανε μεσα σε πλαστικη σακουλα ολα τα ανακυκλωσιμα πραγμα που σημαινει να ανοιξουμε την σακουλα και να διαχωρισουμε τα υλικα .
Αυτο σημαινει χοντρικα οκτω εθελοντες γαι μια ωρα μια φορα την βδομαδα αλλα οσο το συστημα γινεται πιο κατανοητο η αναγκη αυτη θα μειωνεται.
4.Γυαλια ελαχιστα μετα βιας μια μεγαλη σακουλα.Κυριως μπουκαλια.Βαζακια γυαλινα απο μαρμελαδες κλπ καθολου φαινεται τα επαναχρησιμοποιουν. Καθολου γλομποι, σπασμενα τζαμια, και αλλα γυαλινα αντικειμενα.Η ετυχε να μην υπαρχουν η πανε στα συμμεικτα.
Στα οικιακα απορριμματα δεν θα εχουμε πολυ γυαλι(κατω απο 6% Ειναι γυρω στο 4,5% στα οικιακα και 8% στον συνολιο ογκο των απορριμματων) η συλλογη περισσοτερο απο εστιατορια το καλοκαιρι αν και απο κει δεν θα ειναι μεγαλη η παραγωγη. Σε καθε περιπτωση το γυαλι ειναι αδρανες υλικο με δυσκολιες στην μεταφορα και χαμηλη τιμη  μπορουμε να το διαχειριστουμε σε τοπικο επιπεδο.
Ο κυριος ογκος οικιακων απορριμματων θα ειναι πλαστικο και χαρτι.
Και φυσικα τα χαρτοκιβωτια συσκευασιων απο τα εμπορικα/ ξενοδοχεια / καταστηματα που πρεπει να συλλεγωνται με παραλληλο δικτυο συλλογης και μετα απο συνενοηση με τους επιχειρηματιες για ωρες και μερες.
5.Το αλουμινιο περνανε και το μαζευουν οι ενδιαφερομενοι για να βγαλουν λιγα λεφτα.
Λιγα κουτακια που βρηκαμε μεσα σε σακουλες ειναι της κατηγοριας ολα τα ανακυκλωσιμα σε μια σακουλα.
Προτεινω ξανα οι μπλε καδοι που ειναι για αλουμινιο να χρησιμοποιηθουν για περισσοτερα ΠΡΑ.ΣΗ. και στην θεση τους να μπουν μικροι καδοι για το αλουμινιο
Αυτη τη στιγμη εξυπηρετει αλλα αν θελησουμε να εχουμε καποιο εσοδο που να καλυψει εξοδα, το αλουμινιο ειναι μια πηγη. Αν θελουμε να το συγκεντρωσουμε χωρις απωλεια και εκει πρεπει να υπαρχει συνενοηση με καταστηματα εστιασης κυριως και να το παιρνουμε διαχωρισμενο.
Αυτη τη στιγμη εχουμε ενα μεγαλο σωρο πλαστικο κυριως μπουκαλια νερου και το χαρτι διαχωρισμενο σε συσκευασιες εντυπα και χαρτοκιβωτια σε στεγασμενο χωρο.
Να μην ξεχναμε πως καποια στιγμη αν μπουμε σε ενα ρυθμο καλο θα ηταν να δουμε πως θα συγκεντρωνουμε συσκευασιες φυτοφαρμακων (παντα εχουν υπολλειματα) , γκαζακια ,σπρευ καθε ειδους ( και ειδικα εντομοκτονα) αλλα και αλλα, οι εκρηξεις τους σε περιπτωση φωτιας στην χωματερη διευκολυνουν την επεκταση της φωτιας.
Μην ξεχναμε λαμπες χαμηλης καταναλωσης (υδραργυρου) μελανια και ληγμενα φαρμακα οχι στα συμμεικτα.Το ιδιο και μπαταριες καθε ειδους.
Αυτα για την ενημερωση σας
ο συντονιστης
ευχαριστω

http://www.recyclenow.com.cy/ylika/ylika2.htm

Στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 650.000 σημεία συλλογής γυαλιού σε δρόμους, πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους. Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο λειτουργούν περίπου 100 μονάδες που σχετίζονται με την επεξεργασία του χρησιμοποιημένου γυαλιού. Δυστυχώς η χώρα μας είναι ακόμη πολύ πίσω στα θέματα επαναχρησιμοποίησης γυαλιού, ενώ η χρήση συσκευασίας μιας χρήσης είναι ανεξέλεγκτη, παρά το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνει η ποσότητα των σκουπιδιών μας.

Γυαλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου