Γεμισε η αποθηκη χαρτι και το υποστεγο πλαστικο .

Σημερα δουλεψαμε απο τις 10.30 μεχρι τις 13.00 συνολικα τεσσερες ανθρωποι αλλα οχι ολη την ωρα.Ο σωρος χαρτιου ηταν αυτος.

Πλαστικου αυτος

Το αλουμινιο το παιρνουν οι τσιγγανοι για την ωρα.Δεν υπαρχει η δυνατοτητα να φορτωθουμε και αυτη την διαχειριση παρ ολο που αποφερει καποιο εσοδο.
Σημερα μεσα απο τον σωρο βγαλαμε τοσο σιδηρο(αλουμινιο λευκοοσιδηρο και μεταλλα)

Αν συμφωνουσε και ο Δημος θα μπορουσαμε να πουμε στους Ρομα να μας βοηθανε και να παιρνουν οτι σιδερο υπαρχει σαν αμοιβη.Μας λειπουν χερια.Τους λειπει μεροκαματο.
Το γυαλι ειναι αυτο

Η πρωτη διαλογη εγινε στις 13 Μαρτιου και αφορουσε χαρτι και πλαστικο της προηγουμενης εβδομαδας. Δηλαδη η συλλογη ξεκινησε στις 7 Μαρτιου και σημερα κλεισαμε 23 μερες ανακυκλωσης .
Θυμιζω το προγραμμα ειναι ακομα σε δοκιμαστικη φαση πολλα πρασινα σημεια δεν λειτουργουν οπως για παραδειγμα στο Πορτο Χελι.
Τα oktv ΠΡΑ.ΣΗ που λειτουργουν σημερα γεμιζουν καθε τρεις μερες.

Τωρα μεταξυ μας.
Μην πετατε παμπερς σερβιετες και χαρι υγειας στα ανακυκλωσιμα.Μην αδειαζετε το σταχτοδοχειο μαζι με τα κουτακια της μπυρας γινεται λασπη.
Μην ριχνετε λαμπες χαμηλης καταναλωσης στα ανακυκλωσιμα εχουν υδραργυρο.Ουτε μπαταριες .Τα σημεια ανακυκλωσης της ΑΦΗΣ ειναι παντου τριγυρω σας.
Παρακαλουμε οχι γκαζακια στα ανακυκλωσιμα.Μπορει να δημιουργηθει προβλημα. Βρισκουμε συνεχως την ιδια μαρκα στο ιδιο μεγεθος  απο εναν τυπο γκαζακι οχι τα μικρα μπλε.
Τα μπουκαλια νερου αν θελετε χωρις καπακι η πιεστε τα πρωτα και μετα βαλτε το καπακι. Τα θελουμε συμπιεσμενα για διαφορους λογους.
Παρακαλουμε πολυ μην πετατε αποφαγια στα ανακυκλωσιμα.Οι σακουλες σχιζονται και ολος ο σωρος γεμιζει ζουμια πορτοκαλια και φαγητα λερωνοντας το χαρτι και τους εθελοντες.
Οι εθελοντες δεν δουλεψαμε αποτελεσματικα.Επεσε το βαρος σε λιγα χερια. Η λιστα των εθελοντων δεν ειναι καποιο δημοψηφισμα πως συμφωνουμε με την ανακυκλωση.
Αν γινει κατι τετοιο θα μαζεψουμε χιλιαδες υπογραφες. Επομενως δεν μας ενδιαφερει μια λιστα εθελοντων που δεν μπορουν να βοηθησουν πρακτικα(για διαφορους πρακτικους λογους) παρ ολο που συμφωνουν με την ανακυκλωση. Στην ανακυκλωση/ διαλογη εχουν βοηθησει πρακτικα και ανθωρποι που δεν ειναι στην λιστα εθελοντων.Αυτο εχει σημασια.
Η λιστα μας χρειαζεται για να ξερουμε πανω κατω ποσοι ειναι διαθεσιμοι καθε στιγμη για πρακτικες δουλειες.  Μπορειτε να μπαινετε και να βγαινετε απο την λιστα αναλογα με τις δυνατοτητες προσφορας σε καθε στιγμη.
Μια λιστα με 42 ανθρωπους που δεν μπορει να δωσει 6 εθελοντες μεσα σε ενα μηνα ειναι μη λειτουργικη αχρηστη δηλαδη.
Ωστοσω η διαλογη γινεται, παντα βρισκονται ανθρωποι και προχωραμε ανακαλυπτοντας διεξοδους μεσα απο τα λαθη  μας
1.Η εμπειρια δειχνει πως στα οικιακα ανακυκλωσιμα, γυαλινα μπουκαλια και αλουμινιο χωρανε σε εναν μικρο κιτρινο καδο αρα ο μεγαλος μπλε καδος που ειναι για ανακυκλωση αλουμινιου στα δεκα ΠΡΑ.ΣΗ μπορει να αντικατασταθει και να αξιοποιηθει για περισσοτερα ΠΡΑ.ΣΗ
2. Πρεπει να δημιουργηθει ενα παραλληλο δικτυο συγκεντρωσης χαρτοκιβωτιων απο μαγαζια και ξενοδοχεια. Αυτο θα ελαφρωσει το εργο της διαλογης (τωρα ξεχωριζουμε συσκευασιες απο εντυπα που ερχονται ανακατεμενα) και δεν θα φρακαρει τους καδους ανακυκλωσης χαρτιου των ΠΡΑ.ΣΗ που ειναι για οικιακη ανακυκλωση.Στα σπιτια δεν εχουμε πολλα χαρτοκιβωτια.
Εξ αλλου το ΠΡΑ.ΣΗ στο Α δημοτικο γεμιζει αμεσως γιατι τριγυρω υπαρχουν πολλα μαγαζια ενω της κατω πλατειας που εξυπηρετει κυριως σπιτια μας δινει χρονικα περιθωρια για την αποκομιδη.
Αλλη λυση ειναι σε μερη που υπαρχει αγορα (πιατσα) να μπει ενα καλαισθητο κοντεηνερ ζωγραφισμενο οπου να συγκεντρωνεται το χαρτι συσκευασιων σε μεγαλυτερες ποσοτητες.
Καλο θα ηταν να εχει θυριδα και τα χαρτοκιβωτια να μπαινουν ανοιγμενα (μας παιρνει χρονο αυτο) αλλα και να μην μπορει να ριξουν σακουλες με συμμεικτα μεσα. Τελος αυτο θα εξασφαλιζε πως το χαρτι δεν θα βραχει
Αν γυαλι και αλουμινιο μπουν σε ενα μικρο καδο τοτε ο τεταρτος καδος μπορει να αξιοποιηθει ειτε σαν επιπλεον για χαρτι ειτε σαν καδος για συμμεικτα. Πιστευω πως αν καποιος παει στο σημειο ανακυκλωσης και εχει ΚΑΙ τα σκουπιδια του δεν μπαινει στον κοπο να ψαξει για καδο συμμεικτων αλλα πεταει και τα συμμεικτα μαζι γνωριζοντας πως θα γινει διαλογη μετα. Υπαρχουν φυσικα και οι κακοπιστοι που το κανουν επιτηδες αλλα και οσοι δεν εχουν καταλαβει την λογικη του διαχωρισμου στην πηγη.
Σημερα ειχαμε ενα μεγαλο καδο σκουπιδιων γεματο συμμεικτα που αφαιρεσαμε απο τα ανακυκλωσιμα.
Ο κ Κουστας μας ενημερωσε πως προσπαθει να βρει τροπο να φυγει το πρωτο φορτηγο με πλαστικο το συντομοτερο δυνατο.
Ο Δημος δεν εχει λεφτα δεν εχει εργατες δεν εχει αυτοκινητα. Επικρατει ενα ψιλο χαος δηλαδη.
Η ανακυκλωση που κανουμε σημερα αφαιρει απορριμματα απο την χωματερη και μαλιστα αυτα που καιγονται. Ειναι ο μονος τροπος να μειωσουμε το βουνο των σκουπιδιων στο Μεγαλοβουνι.
Αν συνδιαστει και με την κομποστοποιηση κοινοτικη και οικιακη θα μας δωσει γρηγορα αποτελεσματα ορατα.
Ειναι μικρη ακομα και κανει τα πρωτα της βηματα.
Βοηθηστε την πρακτικα!
Μακης Κατσαΐτης